FREDERIKSVÆRK OG OMEGNS KUNSTFORENING
Udstillingens titel : Zeppeliner uden gul

Zeppeliner uden gul kunne være en titel på et af mine malerier, som får titel efter det som er på billedet, men som tit bliver malet videre på.
Elementer bliver ændret, får en anden farve ,form, eller malet væk. Et landskab bliver til et bordmaleri, en tepotte bliver til en espressokande.
En gul form jeg ikke synes havde det helt rigtige samspil, bliver malet væk, så uden gul.
Alt sammen for at maleriet kan blive mere interessant .
Jeg viser malerier, tegninger og træsnit, store og små.
Jeg bygger udstillingen ,så elementer fra et billede taler sammen med elementer fra et andet billede eller et bestemt format i en bestemt afstand taler med en tegning i et andet format, etc.
En slags fortællende forløb.
Af Louise Skafte
Tag med på opdagelse i maleren Finn Heibergs legende og underfundige billedunivers. Jeg har mødt Finn til en snak om hans kunst.
Finn Heiberg er uddannet fra kunstakademiet og er i dag fast inventar i kunstnersammenslutningen Corner. Hvor Finn tidligere har været optaget af at male udendørsmiljøer såsom havne med skibe og kraner, marker hvor veje og biler snor sig af sted, er han for tiden optaget af indendørs miljøer.
En almindelig arbejdsdag
Finn fortæller at han hovedsageligt maler om aftenen og om natten.
”Jeg har nogle timer, der fungerer bedst for mig. Det er fra kl. 22 til 04. Der er en eller anden særlig ro for mig på det tidspunkt. Lidt upraktisk, men det er der så ikke noget at gøre ved. Det kommer an på, hvor meget jeg er inde i et billede. Nogle gange kan jeg også gå i gang efter morgenmaden, hvis jeg er godt i gang med et billede”.
”Hvordan griber du et nyt værk an?”
”Jeg har forskellige discipliner. En er, at jeg sætter mine egne malerier op og så kigger jeg på dem, og ser om der er nogle problematikker som kan uddybes. Er der nogle ting, jeg har lyst til at fortælle, som jeg ikke har fået fortalt i de billeder, jeg kan undersøge videre i et nyt billede?”
Finn fortæller, at han også ser på sine egne billeder, fordi han ikke ønsker at gentage sig selv.
”Der er nogle som er meget dygtige til at male det samme billede igen og igen som eksempelvis Giorgio Morandi, som jeg har fuld respekt for, men for mig er det vigtig hele tiden at afsøge nyt terræn”.
Der er perioder hvor Finn stort set ikke maler, som han siger ”Jeg tror på den indre nødvendighed”.
Finn ser ikke nogen grund til at male bare for at male, han venter hellere på at billederne melder sig. I mellemtiden går han bl.a. lange ture, hvor han samler inspiration til sine malerier. Således arbejder Finn på malerierne, også selvom han ikke har en pensel i hånden.
Ting som betyder noget
”Noget jeg har lært af min gamle malelærer er, at man kun skal male ting som betyder noget for en. De ting som er en del af mit liv og min hverdag, er ting jeg holder af, og således også ting jeg har lyst til at bringe med ind i mit billedunivers”.
”Jeg oplever, at det er med billedverdenen, som med eksempelvis bøger; når man åbner en bog, åbner der sig et andet univers, man træder ind i en anden verden. Når jeg maler, går jeg ind over dørtærsklen til maleriet, så orienterer jeg mig i det maleriske rum, og aflæser og undersøger det på alle mulige måder”.
I maleriet ”Indendørsmaleri” har brødristeren en potteplante og andre objekter bag glødetrådene, som et lille vindue til noget bagvedliggende.
Når Finn beskriver det at træde ind i maleriet som at træde ind i en anden verden, kommer jeg til at tænke på ”Løven, heksen og garderobeskabet” af C.S. Lewis, hvor garderobeskabet indeholder en åbning til en helt anden verden med andre spilleregler og andre kampe end dem, der eksisterer i den virkelige verden. Når man er inde i den verden, er den mindst lige så virkelig og vigtig som den udenfor maleriet.
”Inden for maleri har jeg altid været utrolig glad for Erik Hoppe. Grunden til at jeg er særlig glad for Hoppe, er bl.a., at han har skrevet noget teori om maleri, hans tilgang til maleriet er en stor inspiration for mig. Han bruger udtrykket ”at kludre sig til resultatet”.”Det betyder, at man må prøve sig frem. Det er noget med hele tiden at mærke efter og i stedet for at jeg bestemmer mig for, at en ting skal se ud på en bestemt måde, så prøver jeg mig frem. Jeg tænker, at det er lidt ligesom når en jazzmusiker improviserer; tonearten er angivet og så improviserer man derudfra”.
Finn har en fantastisk fornemmelse for komposition og farve. Selv når man zoomer ind på et lille område af billedet, er der det fineste spil af farver og forskellige stofligheder og former. Som dette udsnit af ”Maleri med værktøj” hvor farverne går igen i forskellige udformninger.
Penslens hvide fine og gennemsigtige hår, malingtubens runde og mættede hvide, og bagved vandglassets gennemsigtige og spinkle figur. Glassets skygge der har samme farve som metallet på penselhovedet, to helt forskellige fornemmelser af samme farve. De fine forsigtige pastelfarver; lyserød, lyslilla og pastelgrøn overfor den kraftige blå og gule farve.
”Jeg synes, det er sjovt og spændende at undersøge hvordan det forskellige former føles i forhold til hinanden. Eller hvordan noget gennemsigtigt virker overfor noget ikke-gennemsigtigt, noget koldt overfor varmt. Og hvis jeg kan få mit publikum til også at blive interesseret i sådan nogle aspekter ved maleriet, så er jeg glad.  
”Et grønt blad for eksempel, føles anderledes end en grøn agurk eller en grøn plastiktallerken, og derfor er det også vigtigt for mig, at det føles forskelligt, når man kigger på det. Jeg betragter maleriet som noget meget sanseligt. Maleriet er et ”rum” hvor vi kan undersøge alle disse sanseligheder".Hvad er det kunst kan?
”Kunst kan flytte os hen i et univers, hvor vi ser og oplever ting på andre og nye måder, hvad enten det er maleri, litteratur eller musik. Jeg håber, at mine billeder kan være med til at skabe en undren og en forøget nysgerrighed i forhold til den verden der omgiver os”.
”Alle veje ind i maleriet er jeg for så vidt glad for, om det er genkendelse i forhold til et motiv eller en stemning eller andet, men jeg håber også på at nogle af de ting, jeg synes er særligt sjove eller interessante i mine billeder, også er det for publikum".
Med en fintfølende fornemmelse for komposition og farve viser Finn os nye sider af velkendte genstande. Gennem farvespil, stoflighed og form, skaber han en billedverden, som giver anledning til at vi ser og genser de genstande, som omgiver os med nye øjne.
2/10-23/10: Kunstmaler Finn Heiberg