FREDERIKSVÆRK OG OMEGNS KUNSTFORENING
Norrøne Spejlinger
.
Udstilling med Kirsten Klein og Steen Folmer Jensen
5. til 26. juni i Ågalleriet.

Kirsten Klein og Steen Folmer Jensen er to kunstnere der har sat sig for at beskrive den natur og den særlige virkelighed der gemmer sig i de nordiske landskaber. De har et budskab til os alle om de forunderlige kræfter der omgiver os og som vi efterhånden har mistet følingen med. De viser os naturens undre i en kunstnerisk dimension.


Kirsten er fotograf og Steen er arkitekt. De vandrer sammen i de nordiske landskaber hvor de finder deres motiver. Kirsten har øje for de landskabelige motiver Steen har øje for de genstande og fundne dele som naturen har efterladt.


Kirsten Klein, f. 1945, dansk fotograf. Kirsten Kleins fotografier er sanselige, poetiske og ofte melankolske skildringer af landskaber og mennesker, ikke mindst fra egnene omkring Mors, hvor hun bor.

Kirsten Klein blev udlært som fotograf 1966, og fra slutningen af 1980'erne begyndte hun at arbejde med gamle fotografiske teknikker som platintryk og cyanotypi. 1994 udkom bogen Øen bag havet med tekst af Knud Sørensen, og samme år hædredes hun med Kulturministeriets Fotografiske Bogpris og monografien Kirsten Klein samt Thorvald Bindesbøll Medaljen. 2007 modtog hun den prestigefyldte Fogtdals Fotografprisers hæderspris og 2012 Thorvaldsens Medalje. Fra1997 modtager Kirsten Klein Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse. Klein har siden illustreret talrige bøger og udgav 1998 En hymne til Irland, 2001 Der fortælles om dette sted (sammen med Jens Smærup Sørensen).

Hun er medlem af kunstnersammenslutningen Corner. Kirsten Klein har deltaget i fotoprojektet Danmark under forvandling (2008-09), der omfatter bogen Herfra hvor vi står 1-3 (2010) og udstillet talrige steder i indland og udland. 2011 udgav hun sammen med Hans Edvard Nørregård-Nielsen tobindsværket Limfjorden – Stemmer og steder.

Steen Folmer Jensen er født i 1939. Uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole i København. Det billedlige udtryk har altid været et arbejdsfelt for ham.

Det er især naturen og landskabets stemninger, der har været inspirationskilden, og han har i forlængelse deraf arbejdet en del med naturens egne farver, deriblandt de pigmenter, som kommer frem i jord-, ler- og askelagene i molerskrænterne på det nordlige Mors. Steen Folmer Jensens skulpturelle billedmageri består ligeledes af fragmenter, som er samlet på ture rundt i naturens afkroge, og er rummelige billeder stykket sammen af fund. Genstande, som er bearbejdet af havets lyd, garvet af vindens kærtegn og tonet af lysets flygtige strejf henover markers hvælv. Tilsat en gran humor genopstår der i lykkelige stunder en slags spejling af sindets skygger i fortids øjeblikkelighed.

Steen Folmer Jensen har udstillet rundt om i kunstforeninger, alene og i gruppesammen-hænge. Deltaget i åbningsudstillingen “Fuglefri” på Kunst Center Silkeborg Bad, hvor han byggede en rede og lagde et æg. Et værk der i en snes år stod nær indgangen. Steen Folmer Jensen har været aktiv udstiller til Nordatlantiske Nætter og i en lang række somre i Hanstholm Kunstforening sammen med bl.a. John Olsen og Kirsten Klein. 5/6-26/6: Kirsten Klein og Steen Folmer Jensen