FREDERIKSVÆRK OG OMEGNS KUNSTFORENING
Fernisering lørdag 2/9 kl 14 i Ågalleriet.
Kl 1445 fortæller  Mette Strong om sin kunst.


Mette Mailund Strong er uddannet grafiker og billedkunstner og har siden 1997 arbejdet professionelt som billedkunstner. Hun har udført adskillige opgaver i både privat og offentlig regi og udstillet i gallerier og kunsthaller og solgt sine værker i både ind- og udland.

Hun er medlem af BKF, ProKK, Spor Kunsten, faktor13.dk - Professionelle kunstnere i Silkeborg og Vestjydske Kunstnere og sidder i bestyrelsen for Spor Kunsten.

 Rejser og ophold i udlandet danner en rød tråd gennem hele hendes liv og virke og det er bl.a. inspiration fra de mange rejser og ikke mindst den vestjyske natur, med de store vidder og høje himle der i høj grad er inspirationen i hendes kunst.

 Inspirationen til hendes værker kommer fra mange forskellige kulturer og perioder. Hendes malemetoder baserer sig på lasurteknikker, som i særlig høj grad blev anvendt i det 17. årh. Værkerne opbygges af flader og felter, og langsomt, gennem de mange mønstre, ornamenter og tynde farvelag vokser komposition og billede frem. Det gør hendes værker unikke og enestående.

 Ved at kombinere den klassiske ornamentik med mønstre og gentagelser fra det moderne liv, udnytter hun på en finurlig og underfundig måde maleriets uendelige muligheder, som symboler på individets og samfundets rutiner og traditioner.

Mennesker og begivenheder passerer gennem vore liv, sætter spor og aftryk i os, mærker os - på godt og ondt, og det er lige præcis dét hendes værker drejer omkring: livet, sporene og kontrasterne.

 
Tom Jørgensen, forfatter og redaktør på Kunstavisen skriver:

I Bruce Chatwins bog ”Drømmespor” fra 2001 hører vi om, hvordan den australske urbefolkning i  årtusinder har sunget sig vej gennem det enorme kontinent. I stedet for at benytte sig af et kort har man altså med nedarvet lærdom digtet sig gennem og identificeret sig med landskabets kendemærker. En unik sammensmeltning af kartografi, poesi, sang, kunst og religion. Men også en sammensmeltning, der, lader Bruce Chatwin os forstå, er ved at forsvinde i den moderne højteknologiske verden.

 Mette Mailund Strong benytter sig på sin egen måde af en lignende strategi. Hendes malerier er kort, dels over det konkrete landskab, hun bor i, dels over menneskelige spor i en videre forstand, og dels over de tanker, der kommer intuitivt til hende i selve maleprocessen. Og ligesom hos Chatwins uraustraliere ligner det ikke kort i traditionel forstand. Bygget op af utallige lag af maling genfinder vi i Mette Mailund Strongs billeder spor efter et blads konturer, strukturen i bark, landskabsformer, et åløb, drivende skyer og stynede piletræer såvel som mere normalt ikke-poetiske inspirationskilder: dækaftryk, printplader, bølgepap, våd asfalt og murværk. Kort sagt: alt mellem himmel og jord og med en særlig interesse for mønstre, hvad enten det drejer sig om en dansk knipling, en kakkel fra et muslimsk tempel eller et dæks zigzag-striber.

 Verden er fuld af indtryk, nære som fjerne, konkrete som drømte, og Mette Mailund Strong viser os, at den er smuk. At vi ikke skal tænke så meget over det, men nyde livet. Her og nu.

 Der er noget smittende og besættende over malerierne. En begejstring for og glæde over tilværelsen og dens mangfoldige tilskikkelser. Dette gælder også farverne. Mette Mailund Strong benytter sig af en palet, der er utrolig varieret. Vi genkender de nordiske farver fra vores egne gåture gennem en bøgeskov, et besøg på stranden eller en søndagsvandring på en landevej. Men der dukker også farver op, som vi snarere finder i Sydeuropa, Mellemøsten og Nordafrika. Variationer af okker, auberginefarver, brændt siena, lysende turkise og forskellige skalaer af rosa. Det hele holdt på plads i dynamisk harmoni i billeder, man bliver ved og ved at stirre på, give sig hen  til og fordybe sig i. Billeder, som man konstant opdager nye sider i. Nye lag. Nye betydninger og associationer.

 

Det er malerier med en indre styrke og lyskraft, som er Mette Mailund Strongs helt egen. Det er malerier, som river en op af rutinens døs og vækker sanserne til live igen. Det er betagende.

 

På udstillingen i Ågalleriet kan ses værker på papir, grafik, acryl - og oliemaleri.

 

 

Mette Strong: Fabler
Mette Strong: Field Walk in Spring
Mette Strong 2-23/9